Jdi na obsah Jdi na menu

Strach – ten věčný strašák v mysli

article preview

Na online setkání se dostavila mladá sympatická blondýna s krásným hlasem a příjemným vystupováním. Žádná puťka, ale fajn holčina, která otevřeně mluvila o svém životě. Zakoupila si u mě konzultaci, protože v sobě potřebuje překonat nechuť k telefonování. Není to jen nechuť, ale strach. Když má zvednout sluchátko, něco v hrudi se ji sevře a drží. Když se po dlouhé době donutí a vyťuká číslo, v duchu si stále opakuje: „Prosím, neber to, neber to, hlavně to nezvedej.“… „píp-píp-píp“ ….“Uf, tak to vyšlo, nevzal to.“

Další den jsem přemýšlela nad tím, kolik lidí má z něčeho strach a neví, jak s ním pracovat. Kde se ten strach vlastně bere a proč ti váže kouli na nohu? Strach tě totiž limituje žít život svých snů. Bojíš se na něco zeptat, protože máš strach z odpovědi a místo toho mlčíš a v hlavě si vytváříš různé domněnky. Bojíš se vystoupit z řady a promluvit kvůli strachu z nepřijetí, tak raději dál mlčky sedíš a rozhlížíš se, jestli se neobjeví Patrick Swayze, který se před tebe hrdě postaví a prohlásí: „Bejby nebude sedět v koutě.“ Pak tě vytáhne na parket do záři reflektorů a ty tančíš jako „Bejby“ s rozzářeným úsměvem na tváři a všichni vám tleskají. Nádherný pocit.

Strach je dobrý, pokud tě má ochránit. Stát na okraji skály a cítit strach je v pořádku, abys nespadla dolů do propasti. Většinu strachů si ale tvoříš ve své hlavě sama a necháš svou mysl vykreslovat hrůzostrašné scénáře. Tvoje mysl je schopná z komára udělat krvežíznivého upíra velikosti Godzilly a ty ji to věříš.

Strach v tvém těle spouští celou řadu pochodů, kdy dochází například ke zrychlení srdeční činnosti, zvýšení krevního tlaku či zúžení zornic. Strach je jedním z nejčastějších vnitřních zdrojů stresu. Při stresu se do tvého krevního oběhu vylučují stresové hormony. Nejprve se uvolní adrenalin, což právě způsobí ty tělesné příznaky jako bušení srdce, zvýšení tlaku nebo prokrvení končetin. Tělo se tím připravuje na útěk nebo boj. Následně se uvolňuje kortizol. Pokud jsou však hladiny stresových hormonů dlouhodobě zvýšené, dochází k poškození zdraví.

Co tedy se strachem, který ti neslouží a chceš se ho zbavit? Ráda bych ti řekla, že existuje jedna pilulka, kterou spolkneš a svého strachu se zbavíš. Navždy. Bohužel, taková pilulka ještě nebyla vynalezena. Naštěstí pro tebe bylo vynalezeno spoustu jiných věcí. Internetem počínaje, kdy máš možnost po přečtení článku kliknout sem, objednat si konzultaci, ať si na tvůj strach posvítíme a zpracujeme.

Před dobami internetu již dávní šamani používali různé magické rituály, aby podpořili svůj záměr s pomocí sil přírody a božstev. Nemusíš běhat do džungle a hledat šamana s maskou medvěda tančícího okolo ohně. Můžeš vyrazit prožít šamanskou cestu do Letňanského lesoparku se šamankou a šamanem, kde se napojíš na své třetí oko a magickou moc přírody. To ti pomůže navrátit se zpátky do své síly a se strachem bojovat.

Pokud zatím necítíš volání šamanské cesty, ale toužíš znát kouzla telefonické komunikace a dáváš přednost samostudiu v čase a místě, který ti vyhovuje, tak naklikej sem pro vstup do online kurzu Volejte s úsměvem

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Statistiky

Online: 1
Celkem: 17006
Měsíc: 1683
Den: 75